• 03.11.2021

Silny organizm lepiej radzi sobie z bakteriami i wirusami. Jak wiadomo, sezon jesienny sprzyja infekcjom typu grypa, czy przeziębienie. Jak więc wesprzeć pracę układu odpornościowego przed zbliżającą się jesienią? Oto sprawdzone sposoby na lepszą odporność!

Witamina D na wzmocnienie odporności

Prawidłowy poziom witaminy D (zwanej „witaminą słońca”) jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym układu immunologicznego. Od jesieni aż do wiosny niemożliwa jest synteza tej substancji ze wsparciem promieni słońca. Jak więc pozyskać witaminę D innym sposobem? Lekarze rekomendują suplementację witaminy D specjalnymi preparatami (optymalna dzienna dawka dla osoby dorosłej to 2 000 j.m.).

Świeże powietrze i ruch na wzmocnienie odporności

Jesienią często przebywamy w zamkniętych pomieszczeniach, ograniczając czas spędzony na zewnątrz, co jest dużym błędem. Pół godziny aktywności na świeżym powietrzu (nawet w formie spaceru) pozwala hartować organizm. Warto spacerować o każdej porze roku, bez względu na pogodę (wystarczy odpowiedni ubiór). Najlepsza jakość powietrza jest w lasach, parkach lub innych terenach zielonych.

Chcąc dostarczyć organizmowi dawkę świeżego powietrza, warto pamiętać też o częstym wietrzeniu domu czy mieszkania. W miesiącach jesiennych obniżymy w ten sposób temperaturę powietrza w pomieszczeniu. Aby wzmocnić odporność, należy dbać o to, by we wnętrzach była temperatura nie wyższa, niż 22˚C. Jakie inne metody na wzmocnienie organizmu warto wdrożyć do swojej codziennej rutyny?

Zdrowa dieta na wzmocnienie odporności

Zbilansowana dieta to kolejny sposób na wzmocnienie organizmu, który wiele osób bagatelizuje. Jeśli chcemy zmniejszyć ryzyko infekcji jesienią, przygotowujmy posiłki, które obfitują w tłuste ryby morskie, olej lniany, jaja, paprykę czerwoną, czosnek, imbir, miód, cebulę i kiszonki. Warto pamiętać też o przyjmowaniu dziennie przynajmniej 1,5 l płynów pod różną postacią (wskazana jest nie tylko woda mineralna, ale też herbatki owocowe i napary ziołowe).

Zioła na wzmocnienie odporności

Wiele osób nie wie, jakie zioła na wzmocnienie odporności warto stosować? Oto krótka lista najcenniejszych roślin:

  •       Lipa

wykazuje właściwości napotne, rozluźniające i uspokajające. Wspomaga organizm w walce z objawami przeziębienia i pozwala pozbyć się z toksyn. Dzięki zawartości śluzów, garbników, fitosteroli, flawonoidów, i soli mineralnych napar z lipy pozwala obniżyć wysoką gorączkę, udrażnia zatkany nos i łagodzi dolegliwości bólowe gardła.

  •       Czarny bez

kolejne, cenne zioło na wzmocnienie odporności jesienią. Czarny bez to dobre źródło witaminy A, C, witamin z grupy B, żelaza, magnezu, wapnia i fosforu. Garbniki, antocyjany i polifenole zawarte w owocach rośliny, sprawiają, że bez działa immunostymulująco na organizm.

  •       Dzika róża

zawiera mnóstwo cennych witamin, jest polecana osobom ze słabą odpornością, które często zapadają na infekcje sezonowe. Owoce dzikiej róży są szczególnie wartościowe z punktu widzenia zdrowia, gdyż wspierają naturalne funkcje immunologiczne naszego organizmu.

  •       Rumianek

zawiera witaminę C, cholinę, związki kumarynowe i śluzowe, garbniki. Rumianek pospolity łagodzi stany zapalne błony śluzowej jamy ustnej i gardła, relaksuje, koi nerwy (jak wiadomo, przewlekły stres osłabia odporność). Zioło to ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Co ważne może być stosowane zarówno u dzieci, jak i dorosłych.

 

lek. Michał Dąbrowski

 

STADA/PL/395/2021